scroll

Iratkozzon fel hírlevelünkre most és garantált kedvezményeket biztosítunk faanyagainkból!

scroll

***Keményfa brikett vásár!*** Most készüljön fel a télre! Házhoz szállítjuk!

scroll

Egyedi, exkluzív, sorszámozott „geminifa” vágódeszka

Újdonságok

logogemini

wood

HungarianEnglishFrenchGermanDutchRomanianRussianSlovak
Nemzetközi kereskedelmi és szolgáltató Kft
Bisnode tanusitvany
skype

Fa vágódeszka

Ajándékozza meg szeretteit egy nem mindennapi meglepetéssel bütü vágódeszkával!

Egyedi méret, egyedi design elérhető áron az ön konyhájában is!

Műanyag vagy fa vágódeszka a higiénikusabb és miért?

A műanyag vágódeszka higiénikusabb, mivel könnyen tisztítható a fa vágódeszkával szemben! Gondoltuk eddig, ám a Wisconsin Egyetem mikrobiológusai által 1994-ben publikált vizsgálatok szerint ez közel sem igaz.

Tíz féle keményfa-deszkát és 4 féle műanyag polimert és egy keménygumi deszkát hasonlítottak össze. Mindegyiknek a felületét “megfertőzték” különböző baktériumokkal, és igen meglepő eredményre jutottak.

A fa vagy a műanyag vágódeszka egészségesebb?

“Egy hírben olvastam, hogy a fa vágódeszkák higiénikusabbak, mint műanyag társaik, mivel a kórokozók nem tudnak annyira megtelepedni rajtuk. Valóban így lehet?” A hírt magam is az elmúlt hetekben olvastam, ám utánajárva kiderült, hogy az eredmények hátterében álló kutatás nem új keletű: Dean Cliver és Nese Ak, a Wisconsin Egyetem mikrobiológusai 1992-ben kezdték vizsgálódásaikat a fa és műanyag vágódeszkák terén, és 1994-ben publikálták eredményeiket.

Kiindulásként egy azóta már elvetett hiedelem szolgált: a laikusok és a hozzáértő szakemberek is úgy vélték, a műanyag vágódeszka higiénikusabb, mint a fa, hiszen a húsokból a felszínére kerülő baktériumok könnyebben eltávolíthatókróla. Cliver és Ak vizsgálatuk során éppen olyan tisztítási módszert készültek kifejleszteni, amivel a fa vágódeszkák is a műanyagok higiéniaszintjére hozhatók.

A vizsgálat során tízféle keményfa-deszkát, négyféle műanyag polimert valamint egy keménygumi deszkát fertőztek meg ismert mennyiségű Escherichia coli, Salmonella typhi, Camoylobacter jejuni, Listeria monocytogenes és Staphylococcus aureus baktériummal – ezek a feldolgozatlan húsok által terjesztett leggyakoribb kórokozók.

Elburjánzás

Meglepve tapasztalták, hogy míg a fa vágódeszkákon három percen belül kipusztult a baktériumok 99,9 százaléka, a műanyagokon nemhogy nem pusztultak el, hanem vígan szaporodásba fogtak. Egy éjszakán keresztül szobahőmérsékleten tárolva a különféle deszkákat, a műanyagok felszínén megnőtt a baktériumok száma, míg a fákon lenullázódott. Tény és való, hogy a műanyag deszkák felszínéről könnyebben lemoshatók a kórokozók, mint a fáról – ez azonban csak a vadonatúj vágódeszkákra érvényes. A használt, késsel összekaristolt műanyag lapokról gyakorlatilag lehetetlen teljesen eltávolítani a megtelepedett baktériumokat.

Igaz, hogy a fa belsejébe beivódik a kórokozók egy része, ezek azonban már nem életképesek, így fertőzést sem hoznak létre. Sajnos, a műanyagok általában túlságosan jó alapot szolgáltatnak a baktériumok szaporodásához, ezért van, hogy kórházakban is gyakran következnek be fertőzések a betegbe helyezett katétereken keresztül.

(Forrás: geographic.hu)

Lepje meg kedvesét, barátját ismerősét, családtagját egy nem mindennapi ajándékkal!

Egyedi, exkluzív, sorszámozott „geminifa” vágódeszka

0017_kicsi 0013_kicsi 0012_kicsi 0011_kicsi 0009_kicsi 0008_09_10_kicsi