scroll

Iratkozzon fel hírlevelünkre most és garantált kedvezményeket biztosítunk faanyagainkból!

scroll

***Keményfa brikett vásár!*** Most készüljön fel a télre! Házhoz szállítjuk!

scroll

Egyedi, exkluzív, sorszámozott „geminifa” vágódeszka

Újdonságok

logogemini

wood

HungarianEnglishFrenchGermanDutchRomanianRussianSlovak
Nemzetközi kereskedelmi és szolgáltató Kft
Bisnode tanusitvany
skype

Gyümölcsfák

Cseresznye

A vadon növő vagy a madárcseresznyét és a különféle fajtákkal képviselt kerti cseresznyét különböztetjük meg.

Fája
A szíjács és a geszt színe különbözik egymástól. A keskeny szíjács sárgás- vagy vörösesfehér, a friss geszt csak valamivel sötétebb, sárgás vagy világos vörösesbarna, fény hatására azonban meleg vörösesbarna vagy világos aranybarna színűre érik.
Finom pórusú, rajzolata halvány, néha lángrajzolatú. Különösen dekoratív, eleganciát sugárzó fa.//”A cseresznye feldolgozás utáni rajzolata”

Tulajdonságai
Középnehéz, szilárdsági és rugalmassági viszonyai jók. Mérsékelten zsugorodik. Könnyen és tisztán megmunkálható, gőzölve kiválóan hajlítható, jól polírozható, pácolható és festhető. Másféle felületkezelés is gond nélkül elvégezhető rajta.

Felhasználása
Mint berendezési fa tömör állapotban vagy svartniként leginkább a bútorgyártásban stílbútorok és modern bútorok, valamint az igényes belsőépítészetben fal-és mennyezetburkolatok, ajtók, ablakok készítésére használják, továbbá üzlethelyiségek és reprezentációs helyiségek beépített bútorai készülnek belőle.
A iparművészetben kedvelt esztergályos- és faragófa.

Dió

Fája
A szíjács és a geszt színe feltűnően különbözik egymástól. Színes csíkok, szabálytalan erezet vagy felhős színezés is gyakran látható rajta. Nagyon dekoratív faanyag.
2 fajtája található meg hazai erdeinkben. Ritkábban előforduló a kertidió, melyet dekorációs célokra és antik bútor gyártására használnak. A rönk külső része (szíjácsa) fehéres színű és gyakran szinte a teljes rönk szíjácsfa. Előfordul, hogy a bélközelben márványos fekete színű geszt található mely a szíjács fehérségével kontrasztos színhatású.

Másik fajtája a feketedió vagy amerikai dió. Sötétbarna geszt jellemzi. Gőzölés hatására a világos színű szíjács is bebarnul, ezáltal egységes színű, gyönyörű rajzolatú bútoralapanyaggá válik.//”A dió feldolgozás utáni rajzolata”

Tulajdonságai
A középnehéz fák közé sorolható, szilárdsági tulajdonságai jók, hajlítószilárdsága kiváló. Mérsékelten zsugorodik, alaktartása jó. Könnyen és simán megmunkálható, különösen jól esztergályozható és faragható. A fa könnyen polírozható, de más módon is könnyen felületkezelhető.

Felhasználása
A cseresznyéhez hasonlóan kimondottan belsőépítészetben használatos fa. Tömörfa vagy furnér formájában bútorok, hangszerek (zongora) készítésére egyaránt használható. Az igényes belsőépítészetben igen nagyra becsülik.

ajanlat