scroll

Iratkozzon fel hírlevelünkre most és garantált kedvezményeket biztosítunk faanyagainkból!

scroll

***Keményfa brikett vásár!*** Most készüljön fel a télre! Házhoz szállítjuk!

scroll

Egyedi, exkluzív, sorszámozott „geminifa” vágódeszka

Újdonságok

logogemini

wood

HungarianEnglishFrenchGermanDutchRomanianRussianSlovak
Nemzetközi kereskedelmi és szolgáltató Kft
Bisnode tanusitvany
skype

Lombhullatók

Tölgy

Kocsányos és kocsánytalan tölgyet különböztetünk meg. A két fa tulajdonságai közel azonosak.

Fája
A szijács és a geszt színe eltér egymástól. A többnyire keskeny szijács sárgásfehér, a geszt sárgásbarna és idővel sötétedik. A fa durva pórusú, rajzolata markánsan csíkos, ill. lángerezetű.//”A tölgy feldolgozás utáni rajzolata”

Tulajdonságai
Közepesen nehéz, kemény. Szilárdsági és rugalmassági tulajdonságai kiválóak, kopásállósága nagy. Kevéssé zsugorodik, alaktartása általában jó. Könnyen és tisztán megmunkálható. Felületkezelése nem okoz gondot. Az időjárási hatásoknak nagyon jól ellenáll, víz alatti tartóssága jóformán korlátlan.

Felhasználása
Magas-, mély- és vízépítésben, ablakok és ajtók, csónakok és hajók gyártására használják. A keskeny évgyűrűjű fát bútorgyártásra, a belsőépítészetben dekoratív fal-és mennyezetburkolatnak, lépcsők és padlók készítésére használják.
Mivel a tölgy aránylag nagy mennyiségben fordul elő hazai erdeinkben is , ezért a kereskedelemben elfogadható áron juthatunk hozzá.

Juhar

Leggyakrabban 2 faja fordul elő: a hegyi és a mezei juhar.

Fája
A juharfajok világos színű, finom pórusú fájukkal tűnnek ki, a fa szövete finom, egyenletes, időnként bordázott. A szíjács színe nem különbözik a gesztétől. A hegyijuhar fája a legvilágosabb, színe sárgásfehér vagy majdnem fehér. A mezeijuhar fája sárgásabb vagy vörösesebb.//”A juhar feldolgozás utáni rajzolata”

Tulajdonságai
Középnehéz fa, a bükkéhez hasonló szilárdsági tulajdonságokkal. Elég rugalmas és szívós, ugyanakkor kemény és nagyon kopásálló. Csak kevéssé zsugorodik, jól tartja alakját. Jól megmunkálható és szép, sima felületet ad.

Felhasználása
A bútorgyártás és a belsőépítészet keresett fája (fal-és mennyezetburkolatok, parketta, lépcsők) további fontos felhasználási területei: konyhabútor, konyhai és háztartási eszközök, hangszerek, faragott és esztergályozott áru.

Bükk

Fája
A szíjács és a geszt általában egyszínűen fehér vagy halványsárgás. A fa finom pórusú, homogén szerkezetű, feltűnő rajzolat nélküli.//”A bükk feldolgozás utáni rajzolata”

Tulajdonságai
Középnehéz vagy nehéz. Szilárdsági tulajdonságai nagyon jók; nagyon kemény, kopásálló és szívós. Viszonylag erősen zsugorodik. Bármilyen szerszámmal könnyen és tisztán megmunkálható. Felületkezelése nem jár gonddal, jól polírozható, pácolható és színezhető. Gőzölés hatására rózsaszínes piros színt kap, és könnyebben megmunkálhatóvá válik.

Felhasználása
Fő felhasználási területe a bútorgyártás, a belsőépítészet (lépcsők, parketta) valamint konyhai és háztartási eszközök.

Akác

Fája
A szijács és a geszt fája eltér egymástól. A keskeny, szijács sárgásfehér, a geszt sárgás-világosbarna színű, fény hatására arany barnára vagy csokoládébarnára sötétedik, tompán fénylő. Durva pórusú, csíkos, ill. lángrajzolatú.//”Az akác feldolgozás utáni rajzolata”

Tulajdonságai
Nehéz és kemény. Szilárdsági tulajdonságai kiválóak, egyben nagyon rugalmas és szívós. Csak kevéssé zsugorodik, alaktartása jó. Keménysége ellenére jól megmunkálható. Felületkezelése nem okoz gondot, nagyon jól polírozható. A geszt kimondottan tartós, akár időjárásnak kitéve, akár földdel vagy vízzel érintkezve.

Felhasználása
Jól beválik minden olyan alkalmazási területen , ahol szigorú szilárdsági , keménységi és/vagy tartóssági követelmények vannak, mint pl. parketta, lépcsőfokok, ablakok készítésekor. Gőzölés után könnyebben megmunkálható, színe dióra emlékeztető sötétbarna színűvé válik mely rendkívül dekoratív alapanyaggá teszi a bútorgyártáshoz vagy bármilyen belsőépítészeti munkához.

Kőris

Fája
Szijács a és gesztje egyformán világos, fehéres, sárgás vagy fehéres-pirosas színű, de előfordul szabálytalan csíkozású, világosbarna, esetleg csíkozottan olívabarna színű geszt is. A fa durva pórusú, markánsan csíkos, ill. lángrajzolatú.//”A kőris feldolgozás utáni rajzolata”

Tulajdonságai
Fája középnehéz, szilárdsági tulajdonságai jók, rugalmassága kiváló. Rendkívül szívós, kemény, nagyon kopásálló. Csak mérsékelten zsugorodik, alakját jól tartja. Jól megmunkálható, különösen könnyen hajlítható. Felülete gond nélkül kezelhető, kimondottan jól pácolható és polírozható. Vegyszerekkel szemben ellenálló.

Felhasználása
Nagyon kedvelt a bútorgyártásban, a dekoratív belsőépítészetben fal-és mennyezetburkolatnak, parkettának és lépcsőnek. Esztergályozott cikkek készítésére is alkalmas.

Gyertyán

Fája
A szíjács és a geszt fájának színe nem különbözik egymástól, szürkésfehér vagy sárgásfehér, finom pórusú, egyszerű szövetű.//”A gyertyán feldolgozás utáni rajzolata”

Tulajdonságai
Nehéz és kimondottan kemény. Nagyon szilárd és rugalmas, ugyanakkor szívós és nehezen hasítható. Keménysége ellenére bármely szerszámmal tisztán megmunkálható és esztergályozható. Felületkezelése nem jár nehézségekkel, pácolható és polírozható.

Felhasználása
Olyan használati tárgyak készítésére alkalmas, amelyek lökés, dörzsölés vagy koptatás általi erős igénybevételnek vannak kitéve. Hangszergyártásban a zongora mechanikája, továbbá kaptafa, sportszerek (biliárddákó), háztartási és konyhai eszközök. Esztergályozásra is alkalmas. Belsőépítészetben hófehér kemény burkolóanyag, például padlóra.

Éger

Mézgás-és hamvaségert különböztetünk meg. A haszonfa leginkább az előbbiből származik.

Fája
A szíjács és a geszt színe nem különbözik egymástól, fájuk vörösesfehér, vörösessárga. A fa szövete finom pórusú, finom, egyenes pirosas rostokkal, szabdalt halvány lángmintázattal.//”Az éger feldolgozás utáni rajzolata”

Tulajdonságai
Középnehéz és puha. Mérsékelten zsugorodik, alaktartása jó. Könnyen és tisztán megmunkálható, egyenletesen sima felületet ad. Felületkezelése nem okoz gondot, különösen jól polírozható és pácolható. Víz alatt rendkívül tartós, e tekintetben alig marad el a tölgy fája mögött.

Felhasználása
A bútorgyártásban, a restaurálásban, tömörfa formájában a dió-, cseresznye-és mahagónifa utánzására használják.

Hárs

Fája
A szíjács és a geszt színe nem tér el egymástól. A fa fehéres vagy sárgás színű. Finom pórusú egyenletes, finom szövetű, rajzolata jelentéktelen.//”A hárs feldolgozás utáni rajzolata”

Tulajdonságai
Könnyű és puha, kevéssé szilárd de rugalmas. Bár erősen zsugorodik, száradás után alakállósága jó. Könnyen és tisztán megmunkálható, minden irányban kiválóan faragható és esztergályozható. Felületkezelése nem okoz gondot, különösen jól polírozható, kiválóan pácolható és színezhető.

Felhasználása
A bútorgyártásban faragott elemeknek, díszléceknek és kazettabélésnek, valamint dió és a cseresznye fájának utánozására használják.

ajanlat