scroll

Iratkozzon fel hírlevelünkre most és garantált kedvezményeket biztosítunk faanyagainkból!

scroll

***Keményfa brikett vásár!*** Most készüljön fel a télre! Házhoz szállítjuk!

scroll

Egyedi, exkluzív, sorszámozott „geminifa” vágódeszka

Újdonságok

logogemini

wood

HungarianEnglishFrenchGermanDutchRomanianRussianSlovak
Nemzetközi kereskedelmi és szolgáltató Kft
Bisnode tanusitvany
skype

ThermoWood a vízben

Megvizsgáltuk – ThermoWood a vízben

ThermoWood próbatest A képen 4 réteg lucfenyő ThermoWood-S deszkákból ragasztott próbatest látható.  Két keskeny oldalán felülete gyalult, szélesebb oldalán kefélt, rücsközött, bütüvégein simára vágott.

A rétegek ragasztása PU bázisú ragasztóval történt, mivel vízbázisú ragasztóanyagok – feltehetően a csekély beszívódás miatt – nem biztosítottak szilárd kötést az anyagon, míg a poliuretán ragasztó alkalmazása tökéletesen szilárd kötést eredményezett.

Természetesen a próbatest az alapanyag hőkezelését leszámítva semmiféle felületkezelésen – mint olajozás, festés – nem esett átt, mely a vízfelvételt befolyásolhatta volna.

Fontos megjegyezni, hogy a ThermoWood-S kisebb intenzitással hőkezelt, mint a ThermoWood-D, így minden bizonnyal egy ThermoWood-D anyaggal végzett vizsgálat még kedvezőbb értékeket mutatott volna, különösen eredifenyő ThermoWood-D esetén.

A vizsgálat menete

A próbatestnek megmértük az eredeti száraz külméreteit és tömegét. Ezt követően egy vízzel telt edénybe helyeztük és ott 4,5 óra hosszat úsztatva áztattuk. Ez után további 24 óra hosszat lesúlyozva víz alatt tartottuk. A 28,5 órányi áztatást követően ismét lemértük a külméreteit és tömegét.

A vizsgálat szobahőmérsékleten történt, de a vizsgálatot követően egy 45 C fok hőmérsékletű helységben szárítottuk 4,5 órát, majd szobahőmérsékleten további 24 órát mire visszanyerte áztatás előtti súlyát és külméreteit.

Tapasztalatok

Az áztatással felvett vízmennyiség az áztatás idejével azonos 28,5 óra idő alatt távozott is az anyagból. A hőkezelés nélküli fa gyalult felületein a víz hatására érdesedés alakul ki, míg a ThermoWood gyalult felületei csillogó simák maradtak az áztatást követően is. Utólag a víz hatása nem volt optikailag észrevehető. Teknősödés vagy más deformáció sem látszott, bár a próbatest kis mérete és a 4 rétegű ragasztás az alakváltozást lehetőségét biztosan csökkentette. A szárítás első, intenzív szakaszában a bütü felületen anyagfeszültségre utaló jól észrevehető repedések keletkeztek, de a teljes száradást követően ezek összehúzódtak, eltűntek.

A próbatest legnagyobb méretváltozás is 1,5%-on belül maradt és magasságban volt mérhető, míg a kezeletlen lucfenyő élőnedves és teljesen száraz mérete közt a különbség a 12% -ot is elérheti.

Mérési eredmények

Tömeg szárazon: 500 g >>> nedvesen 560 g >>> változás 12%
A száraz sűrűség 400 kg/m3 értéket mutatott.
Térfogat szárazon: 5.463.120 mm3 >>> nedvesen 5.597.280 mm3 >>> változás 2,5%
Hosszűság szárazon: 178 mm >>> nedvesen 178 mm >>> változás 0%
Szélesség szárazon: 103 mm >>> nedvesen 104 mm >>> változás 1%
Magasság szárazon: 68 mm >>> nedvesen 69 mm >>> változás 1,5%