scroll

Iratkozzon fel hírlevelünkre most és garantált kedvezményeket biztosítunk faanyagainkból!

scroll

***Keményfa brikett vásár!*** Most készüljön fel a télre! Házhoz szállítjuk!

scroll

Egyedi, exkluzív, sorszámozott „geminifa” vágódeszka

Újdonságok

logogemini

wood

HungarianEnglishFrenchGermanDutchRomanianRussianSlovak
Nemzetközi kereskedelmi és szolgáltató Kft
Bisnode tanusitvany
skype

Hőkezelés

Cégünk 2007 szeptemberétől rendelkezik a szükséges engedéllyel mely lehetővé teszi kölönböző faanyagok, raklapok, fa csomagolóanyagok hőkezelését, gyártását.

A hőkezelést FAO ISPM 15. szabványnak megfelelően végezzük.

A fa csomagolóanyagokhoz Kezelési Tanúsítványt biztosítunk (Certficate of Treatment) és minden darabon feltüntetjük a fa csomagolóanyagok FAO tanúsító jegyét (IPPC), az un. ISPM logót. A tanúsítvány tartalmazza a felhasznált faanyag mennyiségét, a hőkezelést végző cég nevét, a hőkezelés idejét és hőfokát valamint cégünk regisztrációs számát is. A kezelési tanúsítvány alapján a területileg illetékes Növény és Talajvédelmi Szolgálat Növényegészségügyi Bizonyítványt (Phytosanitary Certificate) állít ki, amely elengedhetetlenül szükséges az áru EU-n kívüli cél országokba való akadálytalan belépéshez.

Hőkezelt fa :

Olyan faanyagok, amiket elsősorban a csomagoló iparban használnak gépek, berendezések csomagolására. Ezeket a faanyagokat a gombák, rovarok, atkák és vírusok mentesítése miatt hőkezelni kell.

Milyen követelményeknek kell megfelelni ?

A kereskedelemben csaknem mindenféle áru szállításánál használt fa-csomagolóanyagok (függetlenül attól, hogy azon vagy abban milyen áruféleség érkezik) csak abban az esetben hozhatók be Magyarországra – és az EU többi tagállamába – ha az alábbi követelményeknek megfelelnek:

 1. Az ISPM 15. szabvány I. mellékletében foglalt, jóváhagyott kezelések egyikének alávetették, nevezetesen: Hőkezelés: a fa-csomagolóanyagot olyan idő/hőmérséklet rendszernek megfelelően hevítették, amely során a fa belseje legalább 30 percig minimum 56°C-on volt.
  A hőkezelés tényét a “HT” jellel kell jelölni.
 2. A fa-csomagolóanyagon az alábbi jelöléseket kell feltüntetni:

  - XX: két betűs ISO ország-kód,
  - 0000: a kezelést végző regisztrációs száma,
  - HT : a jóváhagyott kezelés jele,
  - az ISPM logo (embléma).

Milyen anyagokra vonatkozik a követelmény ?

Az irányelv előírásai nyersfából készült csomagolóanyagokra vonatkoznak, pl. raklap, alátétfa, rekesz, csomagoló ládák, dobok, rakodó lapok és alátétgerenda, amelyek csaknem minden import szállítmányban jelen lehetnek, ideértve azokat a szállítmányokat, amelyek általában nem képezik a növény-egészségügyi vizsgálat célját. Azok a faalapú termékekből készült feldolgozott fa-csomagolóanyagok (pl. rétegelt falemez, borítólemez, OSB lap, stb.), amelyek ragasztó, hő és nyomás vagy ezek kombinációja használatával készültek, megfelelően feldolgozott faanyagnak tekinthetők, nem jelentenek növény-egészségügyi kockázatot, így ezekre a követelmény nem vonatkozik. Nem ellenőrzésköteles továbbá a 6 mm vagy annál kisebb vastagságú nyersfából készült fa-csomagolóanyag.

A fent részletezett rendszer a papíralapú dokumentációt helyettesíti. A fa-csomagolóanyagon feltüntetett jelzés minden esetben garanciát kell hogy jelentsen arra, hogy a fa-csomagolóanyag a követelményeknek megfelel.

Hőkezelt raklapok